Bild längst upp.
Photo of Monica Boberg

Fotografera familj, släkt och vänner har jag alltid gjort, som de allra flesta. Men att ta bilder bara för bildens skull började jag inte med förrän jag blev amatörastronom 1993. Jag ville då ta bilder av månen, planeter och andra saker jag såg i teleskopet. De första bilderna var stjärnspår. Man har kameran på ett stadigt stativ och låter den stå öppen länge. Stjärnornas rörelse blir då till spår på bilden. Sedan köpte jag tillbehör så jag kunde sätta kameran på ryggen på teleskopet, sk. piggyback, och för att ta genom teleskopet. Jag var nu fast och Jupiter, Saturnus, Solen och Månen blev mina modeller.

Allteftersom tiden gick började jag även fotografera när jag tog promenader och numer är det nästan bara naturfoto jag ägnar mig åt. Men jag längtar ibland ut på kvällarna och nätterna när det är helt klart. Någon gång då och då lyckas jag med bedriften att klä på mig halva garderoben och ta mig ut på baksidan där vi bor och tittar och fotar lite.

Mellan 2000 och 2008 var jag medlem i PSA. Det gav mig en morot att fotografera mera och med ett mål i sikte. Är man medlem i PSA och får accept i tävlingar kan man räkna poäng. När man fått tillräkligt med poäng får man en stjärna (en pin). Det finns olika nivåer och det är olika färger för varje ny nivå. Jag har två stjärnor i Nature och en i Color slide. Tyvärr tar det mycket tid att få fram bilder och skicka till olika tävlingar så just nu (2011) skickar jag endast till TRIERENBERG SUPER CIRCUIT.
Läs mer om PSA.

Mitt intresse för att brodera i maskin började så småningom ta mer av min tid och är nu mitt arbete. Jag är egen företagare och det är inte något 9-5 jobb. Så jag har prioriterat mina dagliga promenader i skogen framför nätterna under stjärnhimlen. Nu är det så att jag hellre är i skogen än sitter och jobbar med bilderna så det kan ibland ta tid innan sidan uppdateras.

Jag använder Pentax system.
Min ryggsäck innehåller mycket olika saker. När jag går promenad vill jag ha med mig något att ta på mig om det blir kallt eller regnar. Jag behöver plastpåsar att lägga svamp, hallon, björnbär eller annat som jag hittar och vill ta med hem. De gånger jag vet att jag kommer hitta t.ex. svamp tar jag med mig en liten burk så de inte blir mosade. Vatten är viktigt, något salt brukar finnas, cerat, spegel, silvrigt sittunderlägg som kan användas till reflexskärm, telefon, sedan skall även kamera med dess tillbehör få plats (teleskopet följer dock inte med ut på dessa äventyr):

Hus
*ist D (köpt 2005), används ej längre.
K20 D (köpt 2008).

Objektiv
135 mm f2.8
50 mm f1.4
14 mm f2.8
28-85 mm f3.5-5.6
18-55 mm f3.5-5.6
Mellanringar 12, 20 och 36 mm

Blandat
Flash: Pentax Af 500 FTZ
Polar filter

Teleskop
Vixen (newton) 4" f8

Okular
Plössl 10 mm
Plössl 17 mm
Or 5 mm

Ateljé Kreativ © 2004-2018. Allt material på denna webbsida är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.